E vremea pentru… Hanuka

Câteva date despre sărbătoare

Ce reprezintă?  HanukaSărbătoarea Luminilor constituie un ciclu de opt zile prin care se rememorează anual rededicarea Templului din Ierusalim în urma revoltei macabeane din secolul al II-lea î.e.n.

Când se serbează?  În calendarul ebraic (de tip lunisolar) Hanuka este celebrată între 25 Kislev și 2 sau 3 Tevet, iar dacă o racordăm calendarului gregorian (de tip solar), data acesteia variază în decursul lunilor noiembrie – decembrie.

În 2012 Sărbătoarea Luminilor este ținută între 8 și 16 decembrie. În 2013 se va celebra între 27 noiembrie și 5 decembrie, în 2014 în perioada 16 – 24 decembrie, iar în 2015 evreii se vor juca cu dreidel-ul între 6 și 14 decembrie.

Cum se serbează?  În primul rând pe durata Hanukăi se aprinde un tip de menoră cu nouă brațe, numită Hanukiyá, în ordine progresivă: o lumânare în prima seară, două în a doua seară și tot așa până la a opta. Se folosește o lumânare adițională numită shamash. Acest gest ritualic este însoțit de rostirea unor binecuvântări tradiționale.

Imagine preluată de pe Amazon.

Mâncarea de sărbătoare este în special gătită în ulei, pentru a aminti de miracolul din timpul revoltei, când menora a ars neîntrerupt timp de opt zile. Tradiționale sunt turtele din cartofi (latke), mai ales pentru evreii așkenazi. Sefarzii consumă gogoși umplute cu gem sau ciocolată, cremă de vanilie, caramel. Se mănâncă de asemenea preparate din brânză.

În această perioadă, un joc tradițional al copiilor este cel cu dreidel-ul, un fel de titirez cu patru fețe pe care sunt imprimate câteva litere ebraice. De asemenea copii primesc în dar bănuți (gelt).

Imagine preluată de pe Amazon.

Hanuka trend

Este binecunoscut faptul că orice sărbătoare vinde, iar în acest caz bănuții sunt cheltuiți în principal pe: lumânări și/sau Hanukiyá, produse alimentare, decorațiuni și cadouri. Să vedem câteva tendințe ale Hanukăi, într-un mediu virtual din ce în ce mai ofertant (produsele se pot comanda la un click distanță, unele taxe de transport sunt reduse total sau parțial).

1. Mâncarea externalizată sau… unde și de unde mâncăm tradițional fără a găti acasă…

Acolo unde există cerere, există și o ofertă diversificată. În regiunile cu comunități evreiești puternice magazinele (on-line) de gourmet și restaurantele au adoptat în meniu elemente gastronomice specifice acestei sărbători. Se pot organiza petreceri cu tematică Hanuka sau, pur și simplu, se poate savura o turtiță latke proaspătă. Uneori investiția într-un singur produs alimentar poate ajunge și la 200 $ – cazul prăjiturii Dreidel. Iată câteva exemple de bunătăți:

Turticele din cartofi (latke)

INGREDIENTE:

  • 4 cartofi mari
  • 1 ceapă medie, rasă mărunt
  • 1 ou mare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 2 linguri de făina, sau mai multe după cum este necesar
  • 1 lingură de pătrunjel sau mărar  mărunțit (netradiționale și opționale)
  • sare și piper după gust
  • ulei vegetal pentru prăjit (aproximativ 1/2 ceașcă)
  • smântână și / sau sos de mere

Pe scurt, curățați și răzuiți cartofii. Adăugați ceapa, apoi stoarceți compoziția de zeama în exces. Amestecați bine într-un castron cartofii, oul, praful de copt și faina. Adăugați pătrunjelul și condimentați bine cu sare și piper. Modelați turtițele și prăjiți-le în uleiul încins în prealabil.

Acestea sunt ușoare, delicioase și aromate. Sunt extraordinare cu somon afumat, smântână sau arpagic mărunțit. Din această compoziție ies 16 latke sau cum le mai spunem noi… tocinei.

Blini cu zucchini

hero

Acești blini sunt făcuți din zucchini rași (care se pot înlocui fără regrete cu dovlecelul autohton), în amestec cu parmezan și alte ierburi aromate. Pot fi serviți cu smântână, caviar, pește afumat sau alte bunătățuri cremoase.

Prăjitura Dreidel

hero

Delicioasa prăjitură seamănă izbitor cu un dreidel (adică titirez), încântând pofticioșii cu gustul inconfundabil de ciocolată, nucă de cocos și vanilie, toate frumos îmbrăcate în ciocolată albă, cu decorațiuni din fondant european. Prețioasă, și la propriu și la figurat, această prăjitură este tocmai bună pentru… Iluminare.

Rețetele și imaginile preparatelor culinare aparțin retailer-ului de gourmet:

Nu uitați de bănuții comestibili, din ciocolată, cu sau fără nuci. Sigur vor fi apreciați de cei mici.

2. Decorațiuni Hanuka style… sau cum ajung anumite simboluri pattern-uri pentru bunurile de masă

Aici este o problemă ce se poate discuta pe plan filozofic mult și bine. Folosirea unui simbol (religios, național, istoric, tradițional etc.) pe bunuri asupra cărora nu se pretează poate îmbrăca uneori hainele infatuate ale kitsch-ului. De exemplu, drapelul unui stat sau a unei figuri religioase pe lenjerie intimă, icoana pe breloc, colindul reclamă la Romtelecom etc. Nici Hanuka nu putea ieși din această schemă în trend:

Instalație cu simbolul stelei, dreid-ului și menorei cu nouă brațe

Capac de toaletă – Un mare miracol s-a petrecut aici

Dacă doriți un element decorativ de sărbătoare, vă recomand unul handmade, cu personalitate… cu personalitatea dumneavoastră. Nu aveți nevoie decât de câteva materiale, imaginație și răbdare.

Imagine preluată din cartea handknit HOLIDAYS Knitting Year – Round for Christmas, Hanukkah, and Winter Solstice de Melanie Falick, fotografii de Susan Pittard

3. Cadoul, de la reciprocitate la obligație

Aici este doar alegerea dumneavoastră. Un dar cu simbolistică, dar nu neapărat scump, un cadou prețios, decorativ sau nu… totul este în funcție de finanțe și de modul în care fiecare își imaginează sărbătoarea, evenimentul, momentul.

Dreidel-ul din cristal

Menoră de Hanuka – Arborele vieții

Un coș cu bunătățuri Hanuka style

În final, vă rog să-mi urmați un ultim sfat: Sărbătoriți așa cum simțiți.

Ne vedem la următoarea postare. Nu uita… construiește-ți brand-ul, urmând sau nu trend-ul.

Reclame